€ 75,00 excl. btw
Ingebrekestelling
Met deze voorbeeldbrief kun je een partij in gebreke stellen wanneer die partij, waarmee je een overeenkomst hebt gesloten, zich niet aan de afspraken houdt.
Omschrijving
Een dwingende brief, in te zetten wanneer een partij zijn verplichtingen ten opzicht van jou niet nakomt en je deze brief als een na laatste stap wenst in te zetten, alvorens een advocaat in te schakelen.
Unieke voordelen van dit model
- Gebruiksvriendelijk en snel in te vullen.
- Legal-proof.
Meer informatie over dit model
Komt een partij zijn afspraken richting jou niet na? Dan kan het tijd zijn voor een ingebrekestelling. Wat is de betekenis van een ingebrekestelling en wat moet hier allemaal instaan? Lees hieronder alle informatie met betrekking tot een ingebrekestelling.
Wat houdt een ingebrekestelling in?
Een ingebrekestelling is een juridische benaming voor een schriftelijke aanmaning. Je maakt met een ingebrekestelling duidelijk dat de andere partij zijn of haar afspraken niet na is gekomen en biedt hem hiermee een laatste kans om zijn afspraken wel na te komen voor er gerechtelijke stappen ondernomen kunnen worden. Een ingebrekestelling is altijd schriftelijk, een mondelinge ingebrekestelling is niet afdoende. Het verzenden van de ingebrekestelling per e-mail wordt gezien als schriftelijk, dus dat mag ook.
Wanneer verstuur je een ingebrekestelling?
Als je wederpartij haar verplichtingen niet nakomt of wanneer je verschillende vorderingen hebt. Een partij de overeenkomst wil ontbinden of je wilt nakoming en/of schadevergoeding vorderen. Voordat je een dergelijke vordering instelt, moet de wederpartij wel officieel in verzuim zijn. Dat kan veelal pas als je een ingebrekestelling hebt verzonden. Let op wat je hebt afgesproken, want niet altijd is een ingebrekestelling vereist. Soms kan de wederpartij direct in verzuim zijn. In de ingebrekestelling bied je de andere partij een redelijke termijn waarin de partij alsnog zijn afspraken na kan komen. Doet de partij dit niet, dan is de partij officieel in verzuim. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van situaties waarin een ingebrekestelling van toepassing kan zijn:
- Het niet op tijd betalen van je facturen;
- Wanneer er sprake is van verborgen gebreken;
- Wanneer goederen niet op tijd worden geleverd;
- Bij het leveren van ondermaats werk.
Wat zijn de vereisten die aan bod komen in een ingebrekestelling?
In een ingebrekestelling dienen de afspraken/verplichtingen van de andere partij waar niet aan voldaan is te worden benoemd. Daarbij vermeld je dat de partij hiervoor officieel in gebreke wordt gesteld. Vervolgens geef je aan wat je van de andere partij verlangt en binnen welke termijn de andere partij hier aan moet voldoen. Ten slotte sluit je af met de eventuele (gerechtelijke) gevolgen wanneer er niet wordt voldaan aan de verplichtingen.
Wat wordt gezien als een redelijke termijn?
Allereerst moet je nagaan of je met de wederpartij iets hebt afgesproken over een redelijke termijn. Als dat het geval is, dien je dat te volgen. Is er niets afgesproken dan is het vaak lastig om hier een vaste periode aan te koppelen. Een redelijke termijn kan namelijk per situatie verschillend zijn. Welke termijn je hieraan verbindt hangt dus af van de omstandigheden rondom de verplichtingen. Het is daarom belangrijk dat je per situatie kijkt wat een realistisch termijn is voor de andere partij om alsnog zijn of haar verplichtingen na te kunnen komen. Indien je twijfelt over het kiezen van een redelijk termijn, kun je altijd contact met ons opnemen om je hierover te adviseren.
Wat biedt Claire Contract Check jou?
Claire Contract Check biedt jou de mogelijkheid om een voorbeeld van een ingebrekestellingsbrief te downloaden. Met deze brief kun je een partij in gebreke stellen wanneer de partij waarmee je de overeenkomst hebt gesloten, zich niet aan de afspraken houdt. Deze brief kan ingezet worden als een na laatste stap, alvorens een advocaat in te schakelen. De voorbeeldbrief is zeer gebruiksvriendelijk en snel in te vullen. Daarnaast is het document legal proof en bestaat het model uit twee pagina’s. Heb je nog vragen over het model ingebrekestelling? Neem gerust contact met ons op; wij helpen je graag verder!
Dit model bestaat uit: 1 document (2 pagina’s).